W ostatni czwartek marca (30 III) słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku wysłuchali wykładu mgr inż. Marii Sudnik pt. Żywność, żywienie a zdrowie człowieka. Rola składu i wartości odżywczej produktów w żywieniu.
Tematyka zdrowego odżywiana dla zbuczyńskich słuchaczy jest tematem zawsze bardzo ciekawym. Chyba każdy chciałby żyć jak najdłużej i świadomie dokonywać wyboru tego co je i kupuje. W wyniku tego zaoszczędzimy pieniądze nie tylko na leki (będziemy rzadziej chorować), ale także na zakupy spożywcze. Obok aktywności fizycznej żywienie stanowi ważny czynnik wpływający na zdrowie człowieka. Słodkie i słone przekąski, napoje gazowane, fast foody oraz dania gotowe, czyli produkty wysoko przetworzone, bazujące na nasyconych kwasach tłuszczowych, złych węglowodanach oraz substancjach konserwujących, dla wielu stały się podstawowym źródłem pożywienia. Duża liczba osób cierpi z powodu otyłości i nadwagi oraz chorób układu pokarmowego i krwionośnego.
Nieprawidłowe żywienie jest znanym i poważnym problemem, choć najprawdopodobniej część nieprawidłowo odżywiających się młodych osób, nie odczuwa jeszcze konsekwencji swojego postępowania. Nieprawidłowe odżywianie może być przyczyną wielu różnych chorób, jak np. anoreksji, bulimii, próchnicy zębów, kamicy żółciowej, osteoporozy, otyłości, szeregu chorób jelita grubego, insulino niezależnej, cukrzycy, różnego rodzaju nowotworów, nieprawidłowościami układu krwionośnego np. nadciśnienia tętniczego lub miażdżycy z jej następstwami w postaci np. udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca, a nawet zawału.
Odpowiednie odżywianie to takie, które pokrywa zapotrzebowanie człowieka na wszystkie składniki niezbędne do rozwoju życia i zachowania zdrowia dostosowane do wieku. Należy dostarczać organizmowi wszystkie składniki odżywcze, ponieważ każde z nich są równie ważne i niedobór jednego z nich prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu.
Jak zaznaczyli słuchacze UTW po wykładzie podczas rozmów z Maria Sudnik – informacje, które usłyszeli podczas spotkania na pewno zostanie praktycznie wykorzystana podczas zbliżających się Świąt Wielkiejnocy.